ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ


Στο Τμήμα Κοινωνικής Στήριξης λειτουργούν μέχρι στιγμής τα παρακάτω γραφεία – υπηρεσίες:

Γραφείο Ψυχοκοινωνικής Στήριξης :

υπάγονται όλες οι υπηρεσίες που αφορούν στην ψυχολογική και κοινωνική στήριξη των πολιτών που αντιμετωπίζουν προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά προβλήματα ή που θέλουν να προετοιμαστούν για την ανάπτυξη των παιδιών του. Υπηρεσίες :
ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΤΟΜΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
Η δομή δημιουργήθηκε για να στηρίξει τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην προσωπική – οικογενειακή αλλά και κοινωνική – επαγγελματική τους ζωή.
Απευθύνεται σε:
 • Γονείς
 • Ενήλικες
 • Νέους
 • Τοπική Κοινωνία
Παρέχει :
·        Ατομική και ομαδική Συμβουλευτική για γονείς σε θέματα σχέσεων, επικοινωνίας και διαπαιδαγώγησης
·        Ατομική Συμβουλευτική – ψυχοθεραπεία σε ενήλικες με προβλήματα άγχους, φοβιών, κατάθλιψης, διαταραχών προσωπικότητας
·        Συμβουλευτική Νέων σε θέματα προσωπικής ανάπτυξης
·        Ενημέρωση – παρέμβαση για θέματα ψυχικής υγείας σε σχολεία, συλλόγους, φορείς, υπηρεσίες κ.λπ.
·        Συνεργάζεται με το σύνολο των φορέων παροχής ψυχικής υγείας της περιοχής μας
Οι υπηρεσίες του Κέντρου προσφέρονται δωρεάν
 
ΣΧΟΛΗ ΓΟΝΕΩΝ
Σκοπό έχει την ενδυνάμωση του ρόλου των γονέων και την ανάπτυξη ουσιαστικών διαπροσωπικών σχέσεων στην οικογένεια. Στη Σχολή πραγματοποιούνται συνεδρίες με σκοπό την ενημέρωση των γονέων σε θέματα που θα διευκολύνουν τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους. Οι ομάδες που λειτουργούν είναι:

 • Ομάδες Γονέων με παιδιά προσχολικής
 • Ομάδες Γονέων με παιδιά σχολικής ηλικίας
 • Ομάδες Γονέων με παιδιά στην εφηβική ηλικία

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
 Η Υπηρεσία αυτή  απευθύνεται σε γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Ωστόσο έχει αναλάβει και περιστατικά βίας κατά των γυναικών γενικότερα καθώς και trafficking
Βασικοί σκοποί  είναι :
ð           η  πολύπλευρη αντιμετώπιση περιστατικών βίας και η έξοδος από καταστάσεις κρίσης και
ð           η πρόληψη της βίας σε καταστάσεις με πρώιμες ενδείξεις κακοποίησης.
       
Παρεχόμενες υπηρεσίες:
Τηλεφωνική γραμμή άμεσης υποστήριξης: Η ύπαρξη μιας τέτοιας τηλεφωνικής γραμμής ενισχύει την  αναζήτηση έγκαιρης υποστήριξης και βοήθειας. Ο εύκολος, γρήγορος, άμεσος και ανώνυμος τρόπος πρόσβασης, δίνει τη δυνατότητα παρέμβασης σε καταστάσεις κρίσης αλλά και  αναγνώρισης ενός προβλήματος σε πρώιμο στάδιο.
Εξατομικευμένη υποστήριξη:
 • Ατομική ψυχολογική στήριξη – συμβουλευτική
 • Νομική πληροφόρηση και συμβουλευτική
 • Κοινωνική Υποστήριξη  - διεκπεραίωση διαδικασιών, έγγραφα, επιδόματα κλπ
 • Προσωρινή διαμονή και διερεύνηση για παραπομπή σε ξενώνες φιλοξενίας αν υπάρχει ανάγκη από την γυναίκα.
Κοινωνική Δικτύωση και δράσεις ευαισθητοποίησης της κοινότητας


2 Κέντρα  ΑμεΑ

Στηρίζει πολύπλευρα πολίτες με αναπηρία, για την ανάπτυξης προσωπικών κοινωνικών δεξιοτήτων. Παρέχει επίσης υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης στα μέλη όπως επίσης στους γονείς και τις οικογένειες τους.
Στο κάθε Κέντρο ΑμεΑ έχει δυναμικότητα 25 μέλη ανά βάρδια. Εξυπηρετεί η κάθε δομή τουλάχιστον 70 παιδιά και νέους με αναπηρία  εβδομαδιαία  σε πρωινή και απογευματινή βάρδια στα εξής προγράμματα:
Προστατευμένα παραγωγικά  εργαστήρια Κεραμικής και χειροποίητων κατασκευών. Τα μέλη κατασκευάζουν χειροποίητα αντικείμενα τα οποία πουλούν σε εορταστικά μπαζάρ, εκθέσεις και μεμονωμένα Τα έσοδα πηγαίνουν στα μέλη.
Εργοθεραπεία : ατομική και ομαδική
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ : ατομικές συνεδρίες
ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
·                    Δημιουργική απασχόληση με κατασκευές και παιχνίδια
·                    Ομάδα θεάτρου που κάθε χρόνο ετοιμάζει και παρουσιάζει μία θεατρική παράσταση.
·                    Μουσικοκινητική αγωγή     
·                    Παραδοσιακοί χοροί
·                    Γυμναστική και αθλητικές δραστηριότητες επαγγελματική και οικονομική ένταξη των πολιτών με αναπηρία (π.χ. μειωμένα δημοτικά τέλη, καμπάνιες  ενημέρωσης,
·                    Ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης μέσω Η/Υ

Για το σχολικό έτος 2012-2013 έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση των προγραμμάτων ΚΔΑΠ ΜΕΑ στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ» / ΕΣΠΑ 2007 – 2013.Δράση: Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής με πιθανότητα να ξαναπροκυρηχθούν τα προγράμματα αυτά.Γραφείο Δημοτικής Μέριμνας :

Το Γραφείο της Δημοτικής Μέριμνας εξυπηρετεί άτομα και οικογένειες που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία, άτομα με προβλήματα στέγασης, και γενικότερα θέματα διαβίωσης.
Μέσα από την Τράπεζα Τροφίμων μοιράζονται σε τακτά διαστήματα βασικά είδη διατροφής σε εγγεγραμμένα μέλη. Έχει την επίβλεψη και την συνεργασία με τα περιφερειακά τμήματα των ΓΚΥ – Παραλίας Πατρών και Βραχνεϊκων
Επίσης δεχόμαστε αιτήσεις για μείωση ή απαλλαγή των δημοτικών τελών σε άπορους και ευπαθείς ομάδες (αμεα, πολύτεκνους)
Φροντίζουμε περιστατικά που δεν έχουν στέγη υποστηρίζοντάς τους και προωθώντας σε χώρους φιλοξενίας (ιδρύματα, στέγες αστέγων κλπ) σε Πάτρα και άλλες πόλεις.

Παράλληλα με τα Κεντρικά Γραφεία της Δημοτικής Μέριμνας  λειτουργούν και δύο περιφερειακά Γραφεία στις Δημοτικές Ενότητες Παραλίας και Βραχνεϊκων. Στόχος είναι να δημιουργηθούν και στις άλλες δύο  Περιφερειακές Ενότητες.

Γραφείο Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας στην Κοινότητα:


Στόχος του Γραφείου είναι η ανάπτυξη προγραμμάτων και δράσεων που προωθούν
Την ενημέρωση – ευαισθητοποίηση των πολιτών και συγκεκριμένων ομάδων στόχου σε θέματα που αφορούν την ψυχική και σωματική υγεία καθώς και την κοινωνική ένταξή τους
Ø      Την εφαρμογή προληπτικών παρεμβάσεων και έγκαιρης παρέμβασης σε ομάδες υψηλού κινδύνου για ανάπτυξη συγκεκριμένων νοσημάτων ή επικίνδυνων συμπεριφορών  ( άγχος, κατάθλιψη, ψυχικές διαταραχές, κατάχρηση αλκοόλ, χρήση ουσιών, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, παιδική προστασία και φροντίδα – εμβολιασμοί, άνοια, εγκεφαλικά κλπ )
Ø      Την εφαρμογή προληπτικών εξετάσεων στον γενικό πληθυσμό για την  πρόληψη χρόνιων νοσημάτων που μαστίζουν την εποχή μας (καρκίνος, Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια κλπ
Ø      Την προαγωγή της υγείας στον Γενικό Πληθυσμό και ειδικότερα στους νέους και τα παιδιά.
Για την υλοποίηση των παραπάνω το Γραφείο συνεργάζεται στενά τόσο με τα Δημοτικά Ιατρεία όσο και με το Τμήμα Δημόσιας Υγείας του Δήμου Πατρέων. Ιδιαίτερη βοήθεια θα αποτελέσουν στο παραπάνω Γραφείο η λειτουργία των δύο Κινητών Μονάδων Υγείας που αυτή την στιγμή προμηθεύεται και θα λειτουργήσει ο Δήμος Πατρέων σε συνεργασία με τον Κοινωνικό Οργανισμό.

Για την πιο αποτελεσματική υλοποίηση όλων των δράσεων που αφορούν στην κοινότητα ο Κοινωνικός Οργανισμός συνεργάζεται στενά με φορείς και υπηρεσίες που έχουν σχέση με το θέμα τόσο στην πόλη μας όσο και σε όλη την Ελλάδα.